ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia, la Conferința Finală și la a cincea întâlnire transnațională în cadrul proiectului TIMS

În perioada 15-18 mai 2024, a avut loc la Riga, Letonia, Conferința Finală și a cincea întâlnire transnațională a echipei de implementare în cadrul proiectului „TIMS - Instruire în Sistemul de Management al Inovării pentru dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor”, finanțat în cadrul cadrul Programului Erasmus+, acțiunea cheie 2, KA220-VET - Parteneriate de cooperare în educația și formarea profesională și cea de-a doua sesiune de instruire (Learning Lab).

La Conferința Finală organizată de către coordonatorul proiectului KVALB Letonia au participat reprezentanții partenerilor proiectului, ai mediului academic și de cercetare alături de stakeholderi care activează în managementul inovației. În cadrul evenimentului, audiența a avut oportunitatea de a afla detalii referitoare la instrumentul de audit al inovării bazat pe standardul ISO 56000, realizat de către consorțiul proiectului TIMS. Printre vorbitorii cheie s-au aflat inovatori globali din Danemarca, Letonia, Grecia, Austria, Republica Cehă și Statele Unite ale Americii. Au fost abordate subiecte precum: modalități de protejare a proprietății intelectuale, crearea de rețele cu inovatori globali, modele de inovare și ultimele trenduri pe alte piețe globale. La finalul conferinței, participanții au interacționat în cadrul unui atelier de lucru privind pașii de urmat în implementarea unui sistem de management al inovării și procesele acestuia.

               În cadrul celei de-a cincea întâlniri transnaționale a echipei de implementare TIMS, partenerii din cele șapte țări s-au focusat pe finalizarea activităților proiectului, managementul calității și raportare financiară. Mai mult, partenerii au discutat despre modalitățile de diseminare a rezultatelor acestuia, astfel încât părțile interesate să poată beneficia de instrumentul de audit al inovării și de curricula de instruire bazată pe standardele ISO dedicate IMM-urilor, dincolo de durata de implementare a proiectului. Instrumentul TIMS de autoevaluare pentru inovare, va oferi o viziune completă pentru leadership și inovare prin includerea managementului, a abilităților interpersonale și reflexive, care vor fi apoi aplicate în dezvoltarea unui modus operandi inovator în IMM-urile europene pe baza standardelor din seria ISO 56000 pentru Managementul Inovării.   Modulele din cadrul cursului sunt:

  • ISO 56002 – Sistem de management al inovației
  • ISO 56003 – Instrumente și metode pentru parteneriate de inovare
  • ISO 56004 – Evaluarea managementului inovării
  • ISO 56005 – Managementul proprietății intelectuale
  • ISO 56006 – Managementul inteligenței strategice
  • ISO 56007 – Instrumente și metode pentru managementul ideilor

Proiectul TIMS se adresează persoanelor care au nevoie să dobândească cunoștințe pentru inițierea și implementarea ideilor sau proiectelor inovatoare în organizații, astfel încât sistemul existent de management al calității să fie extins la sistemul de management al inovației, în vederea lansării strategiilor competitive.

 De asemenea, printre obiectivele proiectului se mai află și sprijinirea creării și accesul la căi de perfecționare pentru adulți, prin oferte de învățare adaptate, special concepute pentru IMM-uri; creșterea interesului adulților pentru mijloacele de perfecționare prin strategii eficiente de îndrumare și motivație, pentru a se asigura acces la învățarea pe tot parcursul vieții; promovarea inovației în IMM-urile europene ca principal instrument pentru facilitarea sustenabilității; adaptarea la schimbările la nivel european (cum ar fi criza pandemică); extinderea și dezvoltarea competențelor de instruire și a persoanelor care sprijină cursanții adulți, prin îmbunătățirea metodelor și instrumentelor de predare prin utilizarea eficientă a soluțiilor inovatoare și a tehnologiilor digitale.

Consorțiul proiectului este format  din 7 parteneri: Asociația letonă pentru calitate (Riga, Letonia) care este coordonator, Institutul ISQ (Porto Salvo, Portugalia), Compania I.S.C.N. - Experți internaționali în software pentru rețele de colaborare (Graz, Austria), Compania de consultanță în soluții tehnico-profesionale (Zaragoza, Spania), Tournis Consulting (Agios Stefanos, Grecia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (Călărași, România), Deloris Mundo Limited (Lagos, Nigeria).

Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-tims/static/1672.

Alte știri ADR Muntenia