ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia, la a patra întâlnire transnațională și la a doua sesiune de instruire în cadrul proiectului TIMS

În perioada 2-8 octombrie 2023, a avut loc la Zaragoza, Spania, a patra întâlnire transnațională a proiectului „TIMS - Instruire în Sistemul de Management al Inovării pentru dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor”, finanțat în cadrul cadrul Programului Erasmus+, acțiunea cheie 2, KA220-VET- Parteneriate de cooperare în educația și formarea profesională și cea de-a doua sesiune de instruire (Learning Lab).

La evenimentul organizat de către partenerul spaniol STP EUROPA au participat reprezentanții partenerilor proiectului, din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia fiind prezente Monica Măgureanu, șef Serviciu Proiecte și Relații Internaționale, și Adriana Tiliță, expert Serviciu Proiecte și Relații Internaționale.

În primele zile ale evenimentului s-au discutat detalii referitoare la instrumentul de audit al inovării bazat pe standardul ISO 56000. Acesta a fost realizat de parteneri urmând a fi testat în cadrul companiilor care doresc să extindă sistemul de management al calității existent la sistemul de management al inovării pentru lansarea unei strategiei competitive care să sprijine reziliența și competitivitatea acestora. De asemenea, partenerii au prezentat curiculla de instruire bazată pe standardele ISO dedicate IMM-urilor.  Modulele din cadrul cursului vor fi:

  • ISO 56002 – Sistem de management al inovației
  • ISO 56003 – Instrumente și metode pentru parteneriate de inovare
  • ISO 56004 – Evaluarea managementului inovării
  • ISO 56005 – Managementul proprietății intelectuale
  • ISO 56006 – Managementul inteligenței strategice
  • ISO 56007 – Instrumente și metode pentru managementul ideilor

Instrumentul TIMS de autoevaluare pentru inovare, va oferi o viziune completă pentru leadership și inovare prin includerea managementului, a abilităților interpersonale și reflexive, care vor fi apoi aplicate în dezvoltarea unui modus operandi inovator în IMM-urile europene pe baza standardelor din seria ISO 56000 pentru Managementul Inovării.

În ultimele două zile au avut loc întâlnirile de steering committee ale partenerilor în cadrul cărora s-au prezentat aspecte legate de managementul proiectului, diseminare, managementul calității și raportare financiară.

Proiectul TIMS se adresează persoanelor care au nevoie să dobândească cunoștințe pentru inițierea și implementarea ideilor sau proiectelor inovatoare în organizații, astfel încât sistemul existent de management al calității să fie extins la sistemul de management al inovației, în vederea lansării strategiilor competitive.

 De asemenea, printre obiectivele proiectului se mai află și sprijinirea creării și accesul la căi de perfecționare pentru adulți, prin oferte de învățare adaptate, special concepute pentru IMM-uri; creșterea interesului adulților pentru mijloacele de perfecționare prin strategii eficiente de îndrumare și motivație, pentru a se asigura acces la învățarea pe tot parcursul vieții; promovarea inovației în IMM-urile europene ca principal instrument pentru facilitarea sustenabilității; adaptarea la schimbările la nivel european (cum ar fi criza pandemică); extinderea și dezvoltarea competențelor de instruire și a persoanelor care sprijină cursanții adulți, prin îmbunătățirea metodelor și instrumentelor de predare prin utilizarea eficientă a soluțiilor inovatoare și a tehnologiilor digitale.

Consorțiul proiectului este format  din șapte parteneri: Asociația letonă pentru calitate (Riga, Letonia) care este coordonator, Institutul ISQ (Porto Salvo, Portugalia), Compania I.S.C.N. - Experți internaționali în software pentru rețele de colaborare (Graz, Austria), Compania de consultanță în soluții tehnico-profesionale (Zaragoza, Spania), Tournis Consulting (Agios Stefanos, Grecia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (Călărași, România), Deloris Mundo Limited (Lagos, Nigeria).

Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-tims/static/1672.

Alte știri ADR Muntenia