ADR Sud Muntenia

ADR Sud Muntenia, la seminarul organizat în Albacete, de Universitatea Castilla - La Mancha, Spania, în cadrul proiectului ClusterFY

În perioada 13-15 iunie 2022, doi reprezentanți ai ADR Sud Muntenia, împreună cu un stakeholder din partea Consiliului Județean Giurgiu au participat, în cadrul proiectului ClusterFY – „Stimularea colaborării inter-regionale a clusterelor și integrarea în lanțurile valorice internaționale”, la seminarul și vizitele de studiu organizate în Albacete de Universitatea Castilla - La Mancha, Spania. Evenimentul a reunit partenerii proiectului ClusterFY, actori importanți interesați de revizuirea politicilor pentru clustere, ai mediului de afaceri, ai autorităților publice locale și naționale, precum și ai mediului academic din țările partenere, și a cuprins atât vizite de studiu realizate în cadrul unor companii de renume din regiune, cât și seminarii în cadrul cărora s-a discutat despre modul în care clusterele se confruntă cu noul context generat de pandemia Covid-19.

Prima zi a debutat cu prezentări de bune practici, cu accent pe idei referitoare la îmbunătățirea instrumentelor de politică pentru a depăși mai eficient era pandemică, dar și pe crearea de clustere globale de inovare, prin care să se realizeze tranziția de la sisteme de inovare la ecosisteme antreprenoriale . Prima vizită de studiu a avut loc la fabrica Airbus, divizia Elicoptere, compania fiind membră a clusterului aeronautic din regiunea Castilla-La Mancha. Airbus este lider global în aeronautică iar fabrica din Albacete asigură fabricarea, asamblare și mentenanța elicopterelor militare. A doua vizită a fost efectuată la Ajusa Business Park, o multinațională spaniolă în sectorul auto, fondată în 1972. Ajusa este un furnizor mondial de componente pentru sectorul auto, care recent s-a angajat în dezvoltarea unui departament autonom și a unei linii de cercetare în tehnologii cu hidrogen.

Proiectul ClusterFY – „Stimularea colaborarii inter-regionale a clusterelor și integrarea în lanțurile valorice internaționale” are ca obiectiv principal îmbunătățirea instrumentelor de politică regionale sau naționale care urmăresc intensificarea proceselor de clusterizare, în special în sectoarele legate de tehnologiile generice esențiale (KET), precum și stimularea cooperării interregionale între/printre clustere și rețelele de afaceri și încurajarea integrării acestora în lanțurile valorice inovative.

Mai multe detalii cu privire la proiect găsiți pe site-ul ADR Sud Muntenia, link: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-clusterfy/static/952, precum și pe site-ul proiectului, link: https://www.interregeurope.eu/clusterfy/.

Alte știri ADR Muntenia