ADR Sud Muntenia

Vizita ADR Sud-Muntenia la Ansamblul Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, restaurat prin fonduri REGIO

Joi, 7 decembrie a.c., Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a vizitat, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, alături de Andreea-Mirela Tache, directorul Cabinetului directorului general, Ansamblul Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, restaurat cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

În anul 2016, din necesitatea de a conserva și valorifica ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș, un loc încărcat de istorie, tradiţii şi legende, Arhiepiscopia Argeșului a obținut finanțare din REGIO, pentru implementarea proiectului „Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare”. Lucrările de consolidare, restaurare și valorificare turistică a Mănăstirii Curtea de Argeș, cu o valoare totală de aproape 22 de milioane de lei, realizate în perioada 2017-2022, au făcut posibilă redarea publicului larg a unui obiectiv de patrimoniu cultural restaurat, conservat și amenajat corespunzător în vederea desfășurării unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric, astfel încât să poată să își îndeplinească misiunea culturală, socială și educativă.

În județul Argeș, pe lângă Ansamblul Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, au mai fost restaurate, cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile, Mănăstirea Aninoasa, Mănăstirea Negru Vodă și Parohia Sf. Nicolae Popa-Savu.

În semn de prețuire, respect și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte a primit din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, o Plachetă a Excelenței pentru obstinația manifestă cu care acționează pentru salvarea, conservarea și revitalizarea Patrimoniului istoric, cultural și religios al României.

Reprezentanții ADR Sud-Muntenia au fost invitați să participe și la prăznuirea Sfintei Mucenițe Filofteea, al cărui hram îl poartă noua Catedrală Arhiepiscopală, din incinta Mănăstirii Curtea de Argeș. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte, împreună cu un sobor de preoți.

La finalul slujbei, directorul general al ADR Sud-Muntenia, Liviu Gabriel Mușat a primit medalia creștin-ortodoxă „Sf. Ierarh Iachint de Vicina”, din partea Chiriarhului Argeșean, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat Eparhiei în implementarea proiectului de restaurare a Palatului Arhiepiscopal, a bisericii de lemn și a altor obiective din Ansamblul Vechii Catedrale Arhiepiscopale. Tot în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat în proiectul de restaurare amintit, Andreea-Mirela Tache a primit medalia creștin-ortodoxă „Sf. Mc. Filoteea”.

La pomenirea Sfintei Mucenițe au participat atât credincioși argeșeni, cât și ortodocși din toată România.
 

Alte știri ADR Muntenia