ADR Sud Muntenia

Restaurarea ansamblului Mănăstirii Comana cu fonduri Regio!

La mijlocul lunii decembrie 2010 s-a semnat primul contract din judeţul Giurgiu care  are ca obiectiv restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Astfel, parteneriatul constituit între unitatea administrativ teritoriala judeţul Giurgiu şi Mănăstirea Comana, a devenit beneficiarul  contractului de finanţare pentru proiectul „Restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a monumentului istoric mănăstirea fortificată Comana şi modernizarea infrastructurii conexe”. Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” şi are o valoare totală de 30.402.000,96 lei. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 23.754.388,63 lei  , din care  asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este în valoare de 23.279.301 lei, iar co-finanţarea eligibilă a beneficiarului este de 475.088,77 lei.
 
Contractul de finanţare are o durată de  37 de luni şi are ca obiectiv general valorificarea patrimoniului cultural-istoric al judeţului Giurgiu prin restaurarea monumentului istoric cu valoare turistică naţională Mănăstirea Comana. Lucrările de restaurare şi conservare ce se vor executa la ansamblul mănăstirii vor viza toate corpurile de clădire: chilii, casă egumenească, turn clopotniţă, biserică, muzeu, mausoleu, etc.
Mănăstirea Comana, situata în comuna Comana din judetul Giurgiu, a fost ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însa s-a ruinat pâna la finele secolului al XVI-lea. Cercetările au stabilit că necropola din preajma bisericuţei a fost folosită în a doua jumatatea secolului al XV-lea şi prima jumătate a secolului al XVI-lea, perioadă ce cuprinde anii de domnie a mai multor domnitori de la Vlad Dracul la Neagoe Basarab, nu numai ca locaş de închinaciune, ci şi pentru apărarea ţării.
„Contractul de finanţare semnat astăzi reprezintă o contribuţie substanţială la păstrarea identităţii culturale, fapt ce conduce implicit la revigorarea socio-economică a regiunii prin dezvoltarea zonelor turistice, zonelor de cazare şi de agrement. În acest context, prin valorificarea patrimoniului cultural-religios se vor resuscita activităţile meşteşugăreşti, prelucrarea lemnului, arta decorării, pictura pe sticlă, dar şi manifestări etno-culturale religioase tradiţionale”, a declarat Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilităţi delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare din Regio puteţi obţine contactând experţii Serviciului Comunicare: 0242/331.769, 0242/315.009, 0728/026.708, fax: 0242/313.167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.


Daniela Traian,
Şef Serviciu Comunicare

Alte știri ADR Muntenia