Viziunea strategică a Programului Tranziție Justă (PTJ) se bazează pe obiective care vizează sprijinirea diversificării economice a celor mai afectate teritorii, împreună cu masuri de recalificare și incluziune activă a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, sprijinind totodată transformarea proceselor industriale necesară pentru o tranziție spre o economie neutră, concomitent cu menținerea sau creșterea numărului locurilor de muncă din aceste sectoare. Prin acțiunile care vor fi selectate, PTJ vrea să se asigure că trecerea către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil, respectându-se principiul că „nimeni nu este lăsat în urmă”.
Obiectivul general al programului este reprezentat de necesitatea de sprijinire a teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea adâncirii disparităților regionale. În regiunea de dezvoltare Sud - Muntenia județul ce va fi sprijinit prin PTJ este Prahova, care a elaborat propriul Plan Teritorial pentru o Tranziție Justă în județul Prahova.
PTJ sprijină exclusiv activitățile ce permit regiunilor și cetățenilor să abordeze impactul social, economic și de mediu al tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic. Acțiunile care vor face obiectul finanțării PTJ, așa cum se prevede în Pactul ecologic european și în Planul de Investiții pentru o Europă Durabilă, vin în completarea celorlalte acțiuni din următorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027, însă din perspectiva unică de a contribui la abordarea consecințelor sociale și economice ale tranziției către neutralitatea climatică a Uniunii Europene prin utilizarea la un loc a finanțărilor oferite în domeniul climei și al obiectivelor sociale la nivel regional.
Consiliul Județean Prahova, pe parcursul elaborării PTTJ, a implicat o serie de organizații cum ar fi Camera de Comerț și Industrie Prahova, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia și asociații patronale locale. În elaborarea PTTJ au fost implicate principalele companii care sunt incluse în sistemul de comercializare a certificatelor de emisii GES (nr. gaze cu efect de seră) pentru a stabili cadrul procesului de reducere a emisiilor GES și de transformare tehnologică a acestora corespunzător obiectivelor de neutralitate climatică. Pe lângă acestea au fost implicate și alte companii multinaționale care operează pe teritoriul județului Prahova.
Ca urmare a proceselor de consultare, toți partenerii și-au arătat susținerea pentru proces, cu anumite rezerve privind ritmul de adaptare la obiectivul de neutralitate climatică, dat fiind faptul că lipsesc anumite decizii strategice la nivel național pentru upgradarea strategiilor existente la noul cadru dat de Green Deal și obiectivele de mediu mai ambițioase ale UE.
Implementarea PTTJ va fi monitorizată de grupul de lucru deja creat, dar și prin comunicarea continuă atât cu grupul de companii principale emitente de GES în vederea ajustării obiectivelor pe măsură ce aceste companii își dezvoltă în mod adecvat planurile de sustenabilitate climatică și obiective ESG. Pe de altă parte, CJ Prahova va menține o comunicare și va implica în procesul de monitorizare și eventual ajustare a PTTJ companiile din celelalte sectoare în vederea coordonării cu planurile lor de sustenabilitate și analiză ESG.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Tranziție Justă
Adresa: Șos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 1 – 1B, Victoria Office, Intrarea str. Menuetului, nr. 7, Sector 1, București
Vîlcu Elena Crizantema, director general
E-mail: secretariat.dgdrtj@mfe.gov.ro
Site: www.fonduri-ue.ro;
Platforma Oportunități de finanțare MIPE: https://oportunitati-ue.gov.ro/
Pagina PTJ: https://mfe.gov.ro/ptj/despre-program-programare/
Generator de machete: https://generatormachete.mfe.gov.ro/
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia
Sediul central: Str. Munteniei, nr. 7A, cod poştal 910164 Călăraşi, România
Tel: +40 242 331 769; 0728 026 708
Fax: +40 242 313 167
E-mail: office@adrmuntenia.ro
Operațiunile vizează exploatarea potențialului inovativ propriu sau al pieței locale / regionale prin crearea / extinderea / diversificarea / reconversia unităților de producție de bunuri și / sau servicii din județ, care să conducă la crearea și menținerea de locuri de muncă sustenabile din punct de vedere al mediului.
Acest obiectiv va fi realizat prin măsuri de investiții în:
Contribuția acestui tip de operațiune la realizarea unei tranziții juste va fi asigurată prin:
Operațiunile vizează sprijinirea creării și incubării de microîntreprinderi, inclusiv prin crearea / extinderea / diversificarea de incubatoare / acceleratoare de afaceri în vederea atingerii masei critice de IMM reziliente necesară relansării activității economice a județului.
Acest obiectiv va fi realizat prin măsuri de investiții în:
Contribuția acestui tip de operațiune la realizarea unei tranziții juste va fi asigurată prin:
Operațiunile vizează sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și a lucrătorilor, în special a celor mai vulnerabili, pentru adaptarea la cerințele și oportunitățile unei economii diversificate și prietenoase cu mediul.
Acest obiectiv va fi realizat prin măsuri de investiții în:
Contribuția acestui tip de operațiune la realizarea unei tranziții juste va fi asigurată prin:
Operațiunile vizează creșterea gradului de reziliență energetică a serviciilor publice esențiale, prin integrarea surselor regenerabile de energie, precum și combaterea sărăciei energetice prin crearea de prosumatori și dezvoltarea comunităților de energie.
Acest obiectiv va fi realizat prin măsuri de investiții în:
Contribuția acestui tip de operațiune la realizarea unei tranziții juste va fi asigurată prin:
Operațiunile vizează reducerea poluării și generarea de locuri de muncă durabile prin reintroducerea în circuitul economico-socio-cultural a siturilor dezafectate rezultate din declinul și / sau transformarea unor sectoare economice.
Acest obiectiv va fi realizat prin măsuri de investiții în:
Contribuția operațiunilor la realizarea unei tranziții juste va fi asigurată prin promovarea proiectelor integrate de reabilitare / decontaminare situri poluate neutilizate (situri industriale abandonate, terenuri neutilizate) pentru noi folosinţe economice / sociale / culturale care vor conduce la crearea de locuri de muncă durabile și / sau la creşterea calităţii vieţii locuitorilor din zonele afectate.
Toate investițiile propuse în cadrul planului vor contribui la tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) și la atingerea țintelor de mediu aferente. Astfel, toate investițiile vor fi planificate / proiectate, implementate și, ulterior, exploatate pentru a nu prejudicia semnificativ, în înțelesul Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, următoarele obiective de mediu:
(a) atenuarea schimbărilor climatice;
(b) adaptarea la schimbările climatice;
(c) utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine;
(d) tranziția către o economie circulară;
(e) prevenirea și controlul poluării;
(f) protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor. Aceasta implică și respectarea criteriilor tehnice de examinare aplicabile prevăzute în cadrul Regulamentul delegat (UE) 2021/2139 al Comisiei din 4 iunie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea criteriilor tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau la adaptarea la schimbările climatice și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu.