ADR Sud Muntenia

Programul Tranziție Justă 2021-2027 a fost lansat oficial

ptj-2.jpg

Programul Tranziție Justă (PTJ) a fost lansat oficial joi, 15 decembrie 2022, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul unei conferințe de presă.

La eveniment a participat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, alături de reprezentanţi ai administraţiei publice locale – preşedinții Consiliilor Judeţene din Prahova, Galaţi, Dolj, Gorj, Hunedoara și Mureș.

MIPE a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Tranziția Justă, aferent perioadei de programare 2021-2027, care beneficiază de o alocare bugetară totală de 2,53 miliarde de euro. PTJ 2021-2027 va răspunde nevoilor de investiții definite de planurile teritoriale pentru o tranziție justă elaborate pentru cele șase teritorii identificate în Raportul de țară aferent anului 2020 ca fiind cele mai afectate de procesul de tranziție la neutralitatea climatică până în 2050.

277 milioane de euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv județului Prahova prin Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă

Companiile și administrațiile publice locale vor putea accesa 277 milioane de euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv județului Prahova – pentru a face față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde. Finanțarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în Județul Prahova, elaborat de Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri și alți parteneri sociali.

Prin PTJ, în Prahova vor fi create 1600 noi locuri de muncă, se vor înființa 369 de întreprinderi noi și vor exista noi capacități de energie verde de 34 MW. Întreprinderile mici și mijlocii din județ, dar și cele mari pot beneficia de sprijin financiar substanțial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie. De asemenea, prin intermediul acestui mecanism de finanțare, autoritățile publice vor avea la dispoziție fonduri pentru creșterea eficienței energetice, dezvoltarea unui transport ecologic și îmbunătățirea infrastructurii energetice.

Programul poate fi descărcat de pe site-ul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, https://mipe.gov.ro, secțiunea Programe > 2021-2027 > PTJ, link: https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2022/12/d98632d7357c5862cadee9e19b8392fb.pdf.

Alte știri ADR Muntenia