ADR Sud Muntenia

Dezvoltare regionala in Romania

Din punct de vedere juridic, în România, dezvoltarea regională este reglementată de Legea 315/2004, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 577 din 29 iunie 2004.

Prin aplicarea politicii de dezvoltare regională se urmărește: impulsionarea și diversificarea activităților economice, stimularea investițiilor în domeniul privat, contribuția la reducerea șomajului și îmbunătățirea nivelului de trai.

Pentru a putea fi implementată politica de dezvoltare regională au fost înființate opt regiuni de dezvoltare (Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov). Fiecare dintre aceste regiuni este reprezentată de o Agenție pentru dezvoltare regională.

Regiunea de Dezvoltare reprezintă:

  • o zonă care cuprinde teritoriile mai multor județe constituite în baza unor convenții încheiate între reprezentanții consiliilor județene;
  • cadrul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de dezvoltare regională, precum și de culegere a datelor statistice specifice, în conformitate cu reglementările EUROSTAT pentru nivelul doi de clasificare teritorială NUTS 2.

Regiunile de dezvoltare nu sunt unități administrativ teritoriale și nici nu au personalitate juridică.

Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia este formata din șapte județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Structuri de dezvoltare regională:

La nivel regional:

  • Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CpDR), cu rol decizional;
  • Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR), cu rol executiv.

La nivel național:

  • Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională (CNDR), cu rol decizional;
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), cu rol executiv.
28.jpg