ADR Sud Muntenia

Peste 100 milioane de euro pentru IMM-urile din județul Prahova, prin Programul Tranziție Justă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027, a organizat, în parteneriat cu Consiliului Județean Prahova, o întâlnire de lucru la care au fost invitați să participe reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia și membrii grupului pentru tranziție justă din județul Prahova.

ADR Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar (OI) pentru PTJ, a fost reprezentată la întrunirea derulată marți, 29 august, la sediul Consiliului Județean Prahova, de șeful Serviciului OI PTJ, Daniel Ștefan, alături de care au mai fost prezente Andreea Anamaria Naggar, secretarul de stat și Alina Costachescu, șeful Autorității de Management pentru PTJ.

În regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, PTJ se va derula exclusiv în județul Prahova, programul având la bază Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă în Județul Prahova, elaborat de Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri și alți parteneri sociali.

Procesul de tranziție justă implică transformarea economică a sectorul producției de energie electrică pe bază de gaze naturale și al producției de carburanți, cel mai important producător fiind angajat într-un proces de reducere graduală a emisiilor de CO2, precum și transformarea durabilă a activităților economice. Astfel, se are în vedere integrarea biometanului în procesul de producere a gazului natural comprimat și a gazului natural lichefiat, în vederea eliminării motorinei ca și etapă intermediară pentru decarbonarea producției de combustibili și trecerea la biocarburanți, în paralel și cu valorificarea hidrogenului în calitate de produs secundar rezultat din funcţionarea instalaţiilor din industria petrochimică. 

MIPE în calitate de AM pentru PTJ 2021-2027 a publicat în consultare publică ghidului solicitantului „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – Componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, în cadrul căruia vor fi finanțate investiții productive, județul Prahova având o alocare estimativă de 104,52 milioane euro. Astfel, în cadrul discuțiilor a fost realizată o analiză a principalelor modificări asupra criteriilor de eligibilitate și evaluare tehnico-financiară propuse în cadrul ghidul solicitantului și au fost dezbătute propunerile membrilor grupului de tranziție justă pe marginea activităților economice prioritizate la finanțare pentru județul Prahova. În plus, a fost discutată procedura de includere în planurile teritoriale a investițiilor productive în întreprinderi mari și calendarul lansării apelurilor de proiecte.

ADR Sud-Muntenia va administra în total peste 277 milioane de euro prin PTJ, fonduri ce vor putea fi accesate de companiile și administrațiile publice locale din Prahova, pentru a face față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde. De asemenea, prin PTJ, în Prahova vor fi create 1.600 noi locuri de muncă, se vor înființa 369 de întreprinderi noi, 3.173 șomeri vor beneficia de programe de reconversie profesională și vor exista noi capacități de energie verde de 34 MW.

Mai multe detalii despre PTJ puteți obține accesând următorul link: https://www.adrmuntenia.ro/planul-teritorial-pentru-o-tranzitie-justa-in-judetul-prahova/static/1559

 

Alte știri ADR Muntenia