ADR Sud Muntenia

ADR Sud Muntenia la Conferința Midterm și la cea de- a șaptea întâlnire a Comitetului de Coordonare a Proiectului UpGradeSME

antet.jpg

În perioada 19 - 20 martie 2019, reprezentantul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a participat la Conferința Midterm, organizată în cadrul evenimentului „Internaționalizarea IMM-urilor în era digitalizării”, și la cea de-a șaptea întâlnire a Comitetului de Coordonare a Proiectului UpGradeSME, alături de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai mediului de afaceri (SC GIC SA și SC Tris Company SRL), stakeholderi în cadrul grupului de lucru al proiectului.

În cadrul evenimentului privind „Internaționalizarea IMM-urilor în era digitalizării”, desfășurat în data de 19 martie, a fost organizată Conferința Midterm ce a avut ca scop abordarea  provocărilor și a oportunităților procesului de internaționalizare. În acest context, IMM-urile din regiunile centrale ale Europei, precum și din regiunea Dunării au avut posibilitatea de a face schimb de experiențe în ceea ce privește strategiile de internaționalizare și de a transmite provocările cu care se confruntă decidenților prezenți la acest eveniment.

În cadrul conferinței au existat trei sesiuni plenare, după cum urmează:

  • Internaționalizarea IMM-urilor în era digitalizării – context în care au avut loc discuții privind modul în care IMM-urile pot să-și desfășoare activitatea cu succes și să rămână competitive, ținând seama de noua tendință de digitalizare a procesului de lucru;
  • Internaționalizarea IMM - Studii de caz – sesiune în care a fost realizat un forum interactiv; participanții au putut analiza provocările și succesele celor 5 IMM-uri din 5 țări diferite: Slovenia, Croația, Germania, Ungaria, Portugalia;
  • Internaționalizarea IMM-urilor - posibilități de intervenție din partea decidenților politici.

În paralel cu aceste trei sesiuni plenare, s-a desfășurat și o sesiune B2B în cadrul căreia participanții au avut posibilitatea de a discuta față în față cu reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii din UE, cu o atenție deosebită pentru Baden-Württemberg.

Totodată, Conferința Midterm organizată în cadrul proiectului UpGradeSME le-a oferit celor prezenți prilejul de a vizita atelierul de inovare MHPLab din Ludwigsburg, vizită ce poate fi considerată o experiență de învățare pentru reprezentanții IMM-urilor participante și pentru actorii regionali.

 Evenimentul destinat internaționalizării IMM-urilor a fost urmat de o reuniune de Capitalizare, desfășurată în cadrul Ariei prioritare 8 a Strategiei Dunării, organizată de partenerul german al proiectului, Steinbeis Europa Zentrum în colaborare cu Ministerul Economiei, Muncii și Locuinței din Baden-Württemberg și Liderul de proiect, Panon Business Association din Ungaria.

Cea de a doua zi a fost dedicată întâlnirii Comitetului de coordonare a proiectului, în care partenerii au purtat discuții privind detaliile tehnice ale proiectului, finalizarea Planului Local de Acțiune și închiderea primei faze a proiectului.

Proiectul UpGradeSME, pe care Agenția îl implementează în calitate de partener, este finanțat prin Programul Interreg Europe și vizează îmbunătățirea politicilor din diferite regiuni europene în domeniul dezvoltării competitivității IMM-urilor. Proiectul are o durată de derulare de 5 ani, implementarea acestuia începând în luna aprilie 2016, urmând a se finaliza la sfârșitul lunii martie 2021. Consorțiul ce implementează acest proiect este format de 8 parteneri din 6 țări europene (Ungaria, România, Germania, Olanda, Portugalia și Spania).

Alte știri ADR Muntenia