ADR Sud Muntenia

Made in Turnu Magurele

SC Manufactura SRL

Turnu Magurele, Teleorman

Marianangeli Nazzareno a venit in Romania in 1995, atras de potentialul acestei tari in domeniul industriei textile. A ales sa locuiasca la Turnu Magurele pentru ca aici, pe langa fabrici de textile, avea si apa calda. Si nu i-a parut rau. Astazi, Nazzareno, impreuna cu asociatii sai romani, au o afacere prospera, SC Manufactura SRL, care confectioneaza articole de imbracaminte pentru marci cunoscute, cum ar fi Gas, Diesel, Dolce&Gabanna. Majoritatea clientilor firmei sunt din Italia, dar marfurile produse la Turnu Magurele ajung pana in Canada si SUA. Firma are aproape 200 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala de aproximativ 3,2 milioane de euro.

Acum cinci ani nimic din toate acestea nu exista. SC Manufactura SRL nu ar fi fost posibila fara ajutorul financiar nerambursabil primit prin programul Phare. “Turnu Magurele are traditie in domeniul industriei textile, aici aflandu-se multa vreme o fabrica de confectii cu peste 1.500 de angajati”, povesteste Anastasia Bujor, unul dintre oamenii din conducerea SC Manufactura SRL. “Dupa 1990 fabricile care n-au stiut sa se plieze pe economia de piata au fost nevoite sa-si inchida portile sau au facut restructurari masive de personal. Potential inca mai exista in zona, aveam personal calificat in domeniu, insa ne trebuia doar un imbold, un sprijin la inceput de drum”, mai povesteste ea.

Ideea de a solicita un fond nerambursabil prin programul Phare i-a apartinut lui Marianangeli Nazzareno. “Stiam din Italia ca UE ofera sprijin anumitor sectoare si anumitor zone, asa ca am intrebat in stanga si-n dreapta. Am depus proiectul in 2001, am primit fonduri in 2002, iar acum puteti vedea si dumneavoastra, Avem o fabrica moderna, care da de lucru la 200 de angajati. SC Manufactura n-ar fi existat insa fara acest credit nerambursabil. Cu fondurile alocate am echipat complet o linie de productie, pentru 40 de angajati. Acea linie de productie reprezinta la ora actuala 10% din echipamentele pe care le avem”, povesteste Marianangeli Nazzareno. “Cate tone de hartie am carat la ADR, cate rapoarte...Trebuie sa dai socoteala pentru fiecare euro primit”, adauga Nazzareno, specificand totodata ca, prin contract, SC Manufactura SRL este monitorizata timp de cinci ani dupa finalizarea proiectului.

Anastasia Bujor are planuri mari pentru fabrica. “Trebuie Sa ne adaptam, pentru ca lohnul nu mai are viitor. Sansa noastra este sa lucram in regim de comercializat si, pana in 2010, sa ne cream propriul brand. Comercializat inseamna sa realizsm produse pe tiparul clientilor, dar cu toate materialele si accesoriile noastre. Deja 40% din productia noastra este in regim de  comercializat si incercam sa convingem cat mai multi clienti ca suntem capabili sa lucram asa.”

Nazzareno se gandeste la extindere. Pentru ca la Turnu Magurele nu mai exista forta de munca in acest sector, a infiintat o fabrica la Zimnicea, cu 120 de angajati. “Cred ca Made in Romania mai are inca vreo cinci ani de viata. Acum, marca Made in Romania este apreciata la fel ca Made in Italy”, spune Nazzareno.