ADR Sud Muntenia

Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia, s-a întâlnit cu Peter Kaiser, guvernatorul landului Carintia din Austria

La sfârșitul lunii octombrie 2021, Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, a făcut parte, alături de Mihăiță Constantin Beștea - vicepreședintele Consiliului Județean Călărași și Klaus-Nicolae Micescu - profesor în cadrul Colegiului Național „Barbu Știrbei” din Călărași, dintr-o delegație a județului Călărași care a vizitat parcul educațional Klagenfurt Lakeside din orașul Klagenfurt, capitala landului federal Carintia din sudul Austriei.

Gazda delegației române la acest eveniment a fost Peter Kaiser, guvernatorul Carintiei și ofițer de educație în cadrul instituției de învățământ inovatoare, care a oferit informații despre Parcul Educațional Lakeside și Laboratorul Educațional din cadrul acestuia. Astfel, parcul este un centru de educație în sens mai restrâns, în care sunt combinate predarea, dezvoltarea educațională, precum și cercetarea aplicată și teoretică și, în același timp, implicarea în viața socială a copiilor și tinerilor, aceștia studiind tehnologia într-un mod jucăuș. Rezultatul activității din acest centru este că un euro investit în educația timpurie aduce beneficii economice de 16 ori mai mari.

În acest spirit, Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia, a subliniat că: „Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia este  interesată să colaboreze împreună cu landul Carintia în identificarea de proiecte comune în domeniile tehnologiei informației și digitalizării, industriei alimentare și turismului. În acest sens am adresat o invitație reprezentaților administrației din landul austriac de a ne vizita regiunea și de a avea o colaborare aplicată în domeniile menționate anterior”.

„Orientarea către subiectele MINT (matematică, informatică, științe naturale, tehnologie) este deosebit de importantă în activitatea de dezvoltare a inovației tehnologice”, a apreciat Peter Kaiser. „Începi în mod conștient, la grădiniță. Vrem ca tinerii să se inițieze pe acest subiect și să învețe prin joc cât mai devreme posibil. Lanul Carintia oferă sprijin în ceea ce privește personalul, facilitățile și echipamentele, precum și o subvenție de bază pentru Laboratorul Educațional. Acest lucru permite școlilor din zona Klagenfurt și din împrejurimi să folosească laboratorul pentru experiențe practice”, a mai adăugat Peter Kaiser.

Gazdele au mai subliniat că Parcul Lakeside reunește toate nivelurile de învățământ, de la grădiniță până la universitate. Educational Lab reprezintă un laborator pentru noi forme de educație. Copiii, adolescenții, dar și adulții pot experimenta și experimenta ei înșiși tehnologia, în mai multe moduri. Accentul este pus pe domeniile MINT, cercetare și dezvoltare, digitalizare, antreprenoriat și internaționalizare (cultură, limbă etc.).

Delegația județului Călărași a mai avut întâlniri și cu oficialități ale Landului Carintia și Primăriei Orașului Klagenfurt, în cadrul cărora s-a discutat despre dezvoltarea unei colaborări în mai multe domenii de interes comun, concluzia fiind că parteneriatul european în domeniile educație, știință și cercetare este esențial pentru dezvoltare.

Alte știri ADR Muntenia