ADR Sud Muntenia

Peste 1,57 miliarde de euro investite în dezvoltarea Regiunii Sud-Muntenia prin Programul Regional 2021-2027

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a organizat joi, 24 noiembrie, începând cu ora 11:00, la sediul central din municipiul Călărași, evenimentul de lansare a Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. În cadrul aceluiași eveniment, a avut loc și inaugurarea Corpului B al sediului central al Agenției. Întreaga acțiune s-a derulat sub sloganul „Program nou în casă nouă!”.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 este cel de-al treilea program regional implementat în regiunea Sud-Muntenia, după POR 2007-2013 și POR 2014-2020.

De această dată, ADR Sud-Muntenia este Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 și va gestiona în viitorul exercițiu financiar peste 1,5 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Plecând de la specificitățile regionale, de la lecțiile învățate în derularea POR 2014-2020 și de la documentele regionale de programare, fondurile europene atribuite pentru dezvoltarea regională durabilă în exercițiul financiar 2021-2027 vor finanța investiții în infrastructură, servicii și echipamente necesare relevante, precum și achiziționarea, testarea și pilotarea de soluții și aplicații, inclusiv asigurarea securității cibernetice și interoperabilității acestora în vederea valorificării avantajelor digitalizării prin dezvoltarea de servicii pentru siguranța și în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și de cercetare și al autorităților și instituțiilor publice locale/centrale.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro, distribuită pe șapte priorități (printre care și asistența tehnică).

• Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 423.938.789 euro

• Prioritatea 2: O regiune cu localități prietenoase cu mediul – 215.992.942 euro

• Prioritatea 3: O regiune cu mobilitate urbană durabilă – 365.497.648 euro

• Prioritatea 4: O regiune mai accesibilă – 225.147.059 euro

• Prioritatea 5: O regiune educată – 76.063.527 euro

• Prioritatea 6: O regiune atractivă – 203.584.706 euro

• Asistență tehnică – 66.571.800 euro

Ședința festivă de lansare a noului Program Regional s-a bucurat de prezența demnitarilor Teodora Elena Preoteasa, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Simona Bucura Oprescu, deputat, președinta Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a Camerei deputaților, suport legislativ pentru descentralizarea programelor regionale, Roxana Mânzatu, Secretar de stat în cadrul Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, Carmen Moraru, Secretar de stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Lucian Dan Vlădescu, Președinte Autoritatea de audit, Curtea de Conturi a României, reprezentanților Comisiei Europene: Sofia Alves, director DG REGIO - Direcția Generală Politică Regională și Urbană, Nicola Aimi și Irina Șofletea, manageri de program DG REGIO-Direcția Generală Politică Regională și Urbană, oficialităților române, reprezentanți ai clerului și mass-media. De asemenea, Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și europarlamentarul Victor Negrescu au transmis mesaje înregistrate de susținere.

Tot în cadrul evenimentul a fost semnată o declarație comună prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ADR Sud-Muntenia se angajează la o colaborare susținută și proactivă, pentru a asigura implementarea fondurilor europene destinate regiunii Sud-Muntenia astfel încât „prin resursele disponibile din Fondul European de Dezvoltare Regională, vom pune în practică viziunea de modernizare a regiunii, în sistem descentralizat, dar și coordonat.”

Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud-Muntenia: „Este momentul în care pornim în noul exercițiu financiar și, având în vedere că fiecare regiune are propriul program, doresc să le mulțumesc celor care au susținut această descentralizare. Principala rațiune pentru care programele regionale au fost descentralizate este aceea de a finanța într-un mod cât mai fidel nevoile, cerințele pe care comunitățile noastre le au. Nu va fi un drum ușor, dar sunt convins că la sfârșitul exercițiului financiar vom putea spune că programul a fost un succes, dar pentru aceasta vă invit să acționăm împreună, sinergic, administrația locală împreună cu cea centrală, cu Comisia Europeană, cu toți actorii importanți ai regiunii.”

Adrian Ionuț Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman și în același timp președintele CpDR Sud-Muntenia: „Participăm astăzi la un eveniment important pentru regiunea noastră. Spun important pentru că autoritățile publice vor avea posibilitatea să identifice alte oportunități, să depună proiecte și să atragă noi fonduri europene pentru a continua procesul de dezvoltare la nivelul Regiunii Sud-Muntenia. Beneficiarii acestui program, nu suntem noi autoritățile publice locale sau județene, sunt cetățenii din regiunea noastră. Nu îmi exprim doar speranța, ci am încrederea că Programul Regional va fi unul de succes. Am învățat din experiența celor două programe anterioare.”

Teodora Elena Preoteasa, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului: „Guvernul României a fost și este un susținător al consolidării rolului Autorităților Regionale în procesul de luare a deciziilor la nivel național și european. Am certitudinea că acest demers va contribui în mod decisiv la reducerea disparităților economice și sociale existente. Succesul absorbției acestor fonduri va avea ca rezultat îmbunătățirea condițiilor de viață pentru cetățeni, iar acest lucru nu se poate realiza fără a lucra împreună pentru atingerea obiectivului nostru comun de a valorifica potențialul regional prin impulsionarea și diversificarea activităților economice și prin investițiile durabile pentru o României competitivă și pregătită pentru viitor.”

Ioan Marcel BOLOŞ, ministrul Investițiilor și proiectelor europene: „Vă felicit pentru organizarea acestui eveniment măreț de lansare a Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Vă doresc să aveți parte de o bună implementare, pentru că așa cum ați identificat nevoile la nivel regional, fie că vorbim despre mobilitate urbană, eficiență energetică, infrastructură rutieră sau regenerare urbană, toate aceste proiecte vor prinde contur de acum înainte. Vă doresc mult succes în implementarea Programului Regional. Vă suntem alături în identificarea soluțiilor pentru problemele care pot să apară în implementarea programului. Mult succes și bună implementare.”

Sofia Alves, director DG REGIO - Direcția Generală Politică Regională și Urbană: „Mă bucur să mă aflu azi aici la lansarea Programului Regional și inaugurarea noului sediu al ADR Sud-Muntenia. Este un moment important, aș putea spune un moment istoric. Programul Regional Sud-Muntenia, alături de cel al Regiunii Vest, au fost primele programe aprobate de Comisia Europeană. Vreau să felicit Guvernul României pentru decizia de a descentraliza implementarea Programelor Regionale. O decizie foarte importantă pentru membrii comunităților care vor beneficia de pe urma implementării proiectelor cu finanțare europeană. Sunt convinsă că veți implica toți actorii interesați, inclusiv grupurile vulnerabile pentru ca abordarea să fie una inclusivă, iar investițiile să ajungă exact acolo unde este nevoie pentru îmbunătățirea condițiilor de trai la nivel local. Este important să colaborăm în continuare pentru a face față provocărilor care ne așteaptă în viitorul apropiat. Vreau să vă urez succes și spor la treabă!”.

Simona Bucura Oprescu, deputat, Președinta Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaților, Suport legislativ pentru descentralizarea Programelor Regionale: „ Vă apreciez și vă respect munca extraordinară pe care o faceți în folosul comunităților din Regiunea Sud-Muntenia. Ne-am luptat și am reușit ca Agențiile pentru Dezvoltare Regională să fie implicate în mecanismele de decizie și cheltuire a banilor europeni. ADR Sud-Muntenia gândește nevoile operaționale în acord cu nevoile regiunii. Finanțările vor acoperi mai bine necesitățile specifice și de ce să nu recunoaștem, atitudinea ADR Sud-Muntenia a fost întotdeauna predictibilă, proactivă și prietenoasă cu beneficiarii. Programul Regional 2021-2027 să fie cu folos și să aducă dezvoltare comunităților dumneavoastră.”

Carmen Moraru, secretar de stat Ministerul Investițiilor și proiectelor europene: „Am privilegiul de a participa la lansarea acestui Program Regional, acesta fiind primul program aprobat de Comisia Europeană, alături de cel al Regiunii Vest. ADR Sud-Muntenia și-a propus să lanseze primele ghiduri până la finele acestui an. Felicitări! Fondurile europene sunt prezentul, dar mai ales viitorul nostru. ”

Victor Negrescu, europarlamentar: „Felicitări pentru faptul că acum intrăm într-o nouă programare financiară 2021-2027. Sper ca aceasta să ajute la dezvoltarea acestei regiuni importante a țării noastre. Am citit obiectivele pe care le-ați fixat la nivelul noii programări financiare și am observat dorința dumneavoastră de a găsi soluții la inegalitățile existente la nivelul regiunii. Acest nou program va permite corectarea acestor discrepanțe între Nord și Sud, dar și între zonele urbane și rurale. Să folosiți mai bine potențialul oferit de proximitatea de București, dar mai ales să dezvoltați acele comunități care merită sprijinul nostru. Finanțările sunt extrem de utile pentru perioada următoare. Felicit ADR Sud-Muntenia pentru acest eveniment, pentru faptul că încep o nouă programare financiară și pentru aceste obiective care sunt convins că în parteneriatul dumneavoastră vor duce la dezvoltarea acestei regiuni”.

Inaugurarea noului sediu al Agenției s-a făcut în prezența autorităților invitate la eveniment. De anul acesta, ADR Sud-Muntenia are un nou sediu funcțional, în valoare de peste 7.6 milioane de lei, inclusiv TVA. Dobândirea noii calități de Autoritate de Management (AM) a Programului Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027 a determinat, implicit, suplimentarea numărului de colegi angrenați în noile activități. Implementarea viitorului Program și asumarea noilor responsabilități, ce ne onorează de altfel, au condus la creșterea capacității instituționale a Agenției, clădirea Corpului B venind în sprijinul desfășurării optime a activităților instituției. Așadar, o astfel de investiție era imperios necesară pentru decongestionarea activității. Construcția ce se desfășoară pe o suprafață de 1.953 mp., a fost realizată pe un teren de 1.800 mp., achiziționat de Agenție. Realizarea clădirii Corp B a condus la obținerea de noi spații: două arhive, 19 birouri, două săli de ședință, zone comune și tehnice. Lucrările, finanțate exclusiv din bugetul propriu al Agenției, au fost derulate pe o perioadă de 25 luni. Adiacent clădirii au fost realizate 400 mp. de alei carosabile, 165 mp. de alei pietonale și 90 mp. de spații verzi.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 este publicat pe site-ul Agenției, www.adrmuntenia.ro, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > Programul Regional Sud‐Muntenia 2021‐2027, link: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/823/PR-SM-2021-2027.rar.

Alte știri ADR Muntenia