ADR Sud Muntenia

Guvernul și Comisia Europeană au semnat Acordul de Parteneriat pentru cadrul financiar european 2021-2027

Miercuri, 5 octombrie 2022, la Alba Iulia, a fost semnat Acordul de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021-2027. Documentul strategic, aprobat de Comisie la data de 25 iulie 2022, a fost semnat de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune și Reforme și Marcel-Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Odată cu semnarea acordului, Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 intră în linie dreaptă spre materializare, imediat după aprobarea Comisiei Europene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud – Muntenia 2021-2027 și va gestiona în viitorul exercițiu financiar peste 1,3 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman. Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile regiunea noastră va deveni: mai competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice, cu orașe prietenoase cu mediul, cu mobilitate urbană durabilă, mai accesibilă, educată și atractivă.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună au autoritățile de management, au stabilit calendarul lansării pentru apelurile de proiecte, astfel încât majoritatea ghidurilor solicitantului aferente programelor finanțate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 vor fi publicate în dezbatere si apelurile de proiecte aferente acestora vor fi lansate până la sfârșitul anului 2023. Se estimează că, până la finalul anului viitor, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de aprox. 24 miliarde euro.

Documentul prevede o alocare totală constituită din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune, Fondul pentru o Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime de 43 de miliarde de euro, din care 31,5 miliarde de euro este alocarea europeană.

„Acest Acord deschide calea pentru investirea a peste 31 miliarde euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană. În aceste vremuri dificile, cu criză după criză, este mai important decât oricând să construim un fundament solid pentru viitoarele investiții. Și, în fapt, acest Acord de Parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei, către viitorul pe care vrem să-l creăm împreună, în conformitate cu obiectivele și valorile noastre comune ca europeni”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme.

„Suntem recunoscători pentru cooperarea solidă între Comisia Europeană și autoritățile naționale în procesul de planificare strategică şi programare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027. În aceste vremuri incerte, răspunsul nostru la aceste crize trebuie să fie dat prin solidaritate şi investiții orientate spre viitor. Acordul de Parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, pe care îl semnăm astăzi, reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund noilor obiective ale politicilor europene, dar şi provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scena economică, geopolitică şi socială. Politica de Coeziune reprezintă principalul instrument prin care se diminuează diferențele de dezvoltare dintre regiunile noastre şi trebuie să rămână prioritară până când disparitățile de dezvoltare vor fi corectate”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului.

„Documentul strategic semnat astăzi marchează pentru România câteva elemente de cotitură în dezvoltarea sa. În primul rând, descentralizarea dezvoltării regionale așteptată de primari, autorități locale și județene, dar și de milioane de oameni care vor ca viața lor să fie mai bună, deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredințate regiunilor. Un alt element de cotitură este obținerea autonomiei financiare a marilor servicii publice, începând cu programul operațional pilot pentru Sănătate, elaborat ca un program multifond. România are de acum șansa să-și securizeze finanțarea marilor servicii publice deoarece concentrăm la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, cercetării, digitalizării pentru ca fondurile europene în final să se regăsească în calitatea serviciilor publice. Nu în ultimul rând, ne vom concentra pe direcționarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflați în sărăcie. Multiplele crize ne-au demonstrat că trebuie să găsim soluții pentru a sprijini pe cei aflați în nevoi. România are de acum un program operațional dedicat în exclusivitate combaterii sărăciei și sprijinul celor vulnerabili. Și acestea sunt doar o parte dintre elementele ce alcătuiesc acordul de parteneriat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.

România a transmis Comisiei Europene în vara acestui an cele 16 programe operaționale aferente Politicii de Coeziune pentru perioada de programare 2021-2027, Programul Operațional Asistență Tehnică fiind deja aprobat în luna august, iar celelalte (Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Educație și Ocupare, Programul Sănătate, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și Programul Tranziție Justă, precum și pentru toate cele 8 programe regionale) se află în curs de analiză și revizuire în urma observațiilor primite din partea structurilor Comisiei.

Programul Regional Sud – Muntenia 2021-2027, versiunea de lucru nr. 5, este publicată pe site-ul Agenției, www.adrmuntenia.ro, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > PR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, link: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/820/PR-SM-2021-2027-v5.rar.

Textul Acordului de Parteneriat este disponibil pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, link: https://bit.ly/3RDgMCZ și pe site-ul ADR Sud Muntenia, www.adrmuntenia.ro, secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională 2021-2027 > PR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, titlul „Documente programatice”, link https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/822/acord-de-parteneriat-2021-2027.pdf.

Alte știri ADR Muntenia