ADR Sud Muntenia

Analize şi recomandări: „Armonizarea şi coordonarea investiţiilor finanţate din fonduri europene şi de la bugetul de stat”

dsc_0017-1441895129.jpg

În data de 10 septembrie, Banca Mondială, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, a organizat un atelier de lucru destinat reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale de la nivel local şi judeţean, precum şi ai companiilor regionale de apă din regiunea Sud Muntenia.

Scopul acestui eveniment a fost de a prezenta concluziile analizelor şi o serie de recomandări ale experţilor Băncii Mondiale privind coordonarea strategiilor şi planurilor de investiţii, precum şi gestionarea portofoliului de proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Realizarea acestor analize şi a recomandărilor prezentate are ca obiectiv coordonarea mai eficientă a investiţiilor publice finanţate de la bugetul de stat cu cele implementate prin fonduri structurale.

O atenţie aparte a fost acordată nevoii de prioritizare a investiţiilor publice, pentru o mai bună armonizare a criteriilor de selecţie a proiectelor finanţate de la bugetul de stat, în special Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu cele implementate cu fonduri UE.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-au purtat discuţii legate de ghidurile de investiţii pentru programele de finanţare ce vizează infrastructura de drumuri, de apă/canalizare şi infrastructura socială, ce ar permite implicarea unui număr mai mare de factori decizionali la nivel local.

În încheiere, experţii Băncii Mondiale au prezentat principii şi soluţii identificate pentru armonizarea programelor şi proiectelor de investiţii, cu accent pe bugetarea multianuală în România şi importanţa realizării de contracte teritoriale.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului de asistenţă tehnică derulat de Banca Mondială, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind prioritizarea, armonizarea şi coordonarea investiţiilor publice finanţate de la bugetul de stat cu cele din fonduri UE.

Până în prezent, experţii Băncii Mondiale au efectuat o serie de analize privind investiţiile în infrastructura de la nivel local şi judeţean, cu precădere în infrastructura de drumuri, sisteme de apă/ canalizare şi infrastructura socială, punând accent pe definirea şi implementarea strategiilor şi a proiectelor de investiţii publice. Scopul principal al analizelor l-a constituit realizarea unei mai bune coordonări a investiţiilor din România finanţate de la bugetul de stat cu cele din fonduri europene, în vederea asigurării unei abordări integrate a acestora.

Alte știri ADR Muntenia