ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia anunță lansarea proiectului Danube4SEecosystem

Danube4SEecosystem (RGB)_2.png

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în calitate de lider de proiect, anunță lansarea proiectului „Danube4SEecosystem - Consolidarea dezvoltării Economiei Sociale prin implicarea Autorităților Publice Locale în ecosistemul de sprijin al întreprinderilor sociale pentru o piață a muncii mai incluzivă în regiunea Dunării/ Enhancing the development of Social Economy by engaging Local Public Authorities in the Social Enterprises supporting Ecosystem for a more inclusive Labor Market in the Danube Region”, finanțat în cadrul apelului 1 al Programului pentru Regiunea Dunării, Axa Prioritară 3 – O regiune a Dunării mai socială, Obiectiv Specific 3.1O piață a muncii accesibilă, incluzivă și eficientă.  

Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta politicile publice la nivel local pentru susținerea ecosistemului de întreprinderi sociale din regiunea Dunării. Pe parcursul implementării, consorțiul proiectului se va concentra asupra dezvoltării politicilor publice la nivel local pentru susținerea ecosistemului întreprinderilor sociale din regiunea Dunării; creșterii rezilienței, cunoștințelor de management al inovării și abilităților ecosistemului întreprinderilor sociale din regiunea Dunării; promovării cooperării și coordonării transnaționale a întreprinderilor sociale cu ecosistemul lor.

Deși ecosistemul întreprinderilor sociale s-a dezvoltat de-a lungul anilor, există  în continuare disparități între vest și est în ţările din regiunea Dunării. Provocările teritoriale cu care se confruntă antreprenoriatul social în țările partenere sunt legate de nivelul scăzut de angajament al autorităților publice pentru implementarea și susținerea economiei sociale la nivel local, de lipsa de rețele și conexiuni B2B, numărul redus de întreprinderi sociale inovatoare și lipsa programelor care să demonstreze valoare socială pentru publicul larg.

Proiectul va contribui la dezvoltarea strategiei pentru un ecosistem inclusiv al economiei sociale și va fi implementată prin intermediul unui plan de acțiune pilot, care va fi testat în 5 țări, membre ale consorțiului. Rezultatele acțiunilor pilot vor fi incluse în Ghidul de sprjin pentru economia socială, adresat autorităților publice și părților interesate, în vederea susținerii întreprinderilor sociale, care va conține  informații specifice referitoare la implementarea unor măsuri inovatoare, sfaturi practice și îndrumări privind resursele umane și financiare necesare precum și puncte de contact cu expertiză în țările partenere. Danube4Seecosystem (D4SEE) are ca scop dezvoltarea competențelor întreprinderilor sociale prin dezvoltarea a două instrumente de evaluare pentru sectorul economiei sociale, oferirea de sesiuni de formare pentru antreprenorii sociali și autoritățile publice locale, sporirea cooperării transnaționale între entitățile care sprijină dezvoltarea economiei sociale și împărtășirea de bune practici.

Consorțiul proiectului este format din 10 parteneri din 9 țări: Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia (România)- lider de proiect, CDDA - Agenția de Dezvoltare a Dunării Centrale Nonprofit Ltd. (Ungaria), SBA - Agenția de Afaceri Slovacă (Slovacia), REDEA - Instituția Publică pentru Dezvoltarea Județului Međimurje (Croația), RERA - Agenția de Dezvoltare Regională a Boemiei de Sud (Cehia), ZSI - Centrul pentru Inovare Socială (Austria), CCIS - Camera de Comerț și Industrie a Serbiei (Serbia), RARS - Agenția pentru Dezvoltare a Republicii Srpska (Bosnia şi Herţegovina) și ATS – Advanced Technology Systems (Romania). Partenerii strategici asociați în D4SEE sunt: Asociația Comunelor din România (România), Civil Impact Nonprofit Ltd. (Ungaria), Asociația regională NS MAS ČR din Regiunea Boemia de Sud (Cehia), Ministerul Economiei și Antreprenoriatului din Republica Srpska (Bosnia şi Herţegovina), Ministerul Muncii, Afacerilor Sociale și Familiei din Republica Slovacă (Slovacia), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița (România), Camera de Comerț și Industrie Budapesta (Ungaria), Asociația Kemence (Ungaria) și Asociația De Investitori Cu Impact Social (Ungaria).

Perioada de implementare a proiectului Danube4SEecosystem (D4SEe) este 01 ianuarie 2024- 30 iunie 2026. Bugetul total al proiectului este 1.883.344,50 euro, din care bugetul ADR Sud-Muntenia este de 259.500 euro. Contribuția ADR SM în proiect este de 2% - 5.190 euro.

Mai multe detalii puteți afla accesând link-ul următor: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-danube4seecosystem/static/1858.

Alte știri ADR Muntenia