ADR Sud Muntenia

ADR Sud-Muntenia anunță câștigarea unui nou proiect finanțat prin cel de-al doilea apel de proiecte al Programului Interreg Europe

interreg-europe_0.jpg

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia va demara, începând cu luna aprilie 2024, proiectul DESICE - Îmbunătățirea ECONOMIEI CIRCULARE prin design inovativ de produs, finanțat prin Programul Interreg Europe.  

Întrucât resursele de pe planeta noastră sunt limitate, este esențial ca toate companiile să adopte practici durabile în crearea produselor și în procesele de producție pentru a fi în beneficiul atât al clienților, cât și al mediului înconjurător. Designul și ambalarea produselor au șanse semnificative de a se îndepărta de modelul tradițional de economie liniară, către un model de economie circulară, în care deșeurile și poluarea sunt minimizate, iar resursele sunt reutilizate.

Marea majoritate a produselor și a ambalajelor sunt create pentru unică folosință și apoi aruncate, prin urmare, sunt generate cantități masive de deșeuri și poluare. Pe măsură ce gropile de gunoi devin pline și microplasticele contaminează chiar și cele mai îndepărtate zone de pe Pământ, nevoia de schimbare devine urgentă.

Proiectarea circulară a produselor promovează un sistem cu buclă închisă în care deșeurile și poluarea sunt minimizate și resursele sunt conservate. Această abordare poate contribui la reducerea impactului bunurilor de consum asupra mediului și la îmbunătățirea durabilității lor generale. În plus, designul circular poate duce, de asemenea, la economii în ceea ce privește costurile și la creșterea eficienței în lanțul de producție și aprovizionare. Acest lucru poate contribui, totodată, la crearea unei economii mai reziliente și mai sustenabile.

Obiective

Obiectivul DESICE este de a îmbunătăți implementarea politicilor regionale și locale care vizează sporirea capacității designerilor de produse în economia circulară. Proiectul va trece la schimbul intensiv de cunoștințe prin identificarea de bune practici orientate către politici și modele de afaceri inovatoare privind proiectarea circulară a produselor și serviciilor. Mai precis, proiectul va căuta să sporească capacitatea circulară a designerilor în ceea ce privește proiectarea produselor și utilizarea materialelor cu ciclu de viață mai lung. Această consolidare a capacităților va aduce multiple beneficii, inclusiv un design îmbunătățit al produsului, oportunități sporite de piață, economii de costuri, inovare și o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare. Bunele practici vor servi drept inspirație pentru ca fiecare zonă participantă să realizeze o schimbare de politică. Designerii locali vor acționa ca consultanți în domeniul economiei circulare pentru a contribui la tranziția către un model de economie circulară în regiunile participante.

Parteneri

Lider de proiect: ANATOLIKI SA – Organizație pentru Dezvoltare Locală – Grecia

Parteneri:

  1. Consiliul Economic al Flandrei de Est (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen vzw (EROV)) – Belgia
  2. Agenția de Dezvoltare Regională din Gorenjska - Slovenia
  3. Municipalitatea Salonic – Grecia
  4. Centrul Lituanian de Inovare - Instituție Publică – Lituania
  5. Nuovo Circondario Imolese – Italia
  6. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia – Romania
  7. Asociația Municipiilor din județul Tartu - Estonia

Buget total: 1.585.500 € dn care bugetul ADRSM este de 176.400 euro.

Prima fază a proiectului va avea o durată de trei (3) ani, în timp ce faza a 2-a va dura un (1) an.

 

Alte știri ADR Muntenia