ADR Sud Muntenia

ADR Sud – Muntenia susține organizarea Zilei Sustenabilității în România pe data de 27 octombrie

Linkedin_Cover_1584x396_Sustinatori.jpg

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud – Muntenia susține inițiativa Ambasadei Sustenabilității în România (o inițiativă non-profit, privată și apolitică) de a organiza pe data de 27 octombrie 2022, Ziua Sustenabilității în România (ZSR). Evenimentul este o inițiativă a ASR, organizație ce promovează modelul economic în care companiile pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică și profitul.

În perioada 17 octombrie – 10 noiembrie 2022 se va derula o campanie de comunicare cu scopul de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește urgența climatică în care ne aflăm. Campania se va desfășura sub conceptul „Ultimii 7 ani de acasă?” și va implica deopotrivă autorități centrale și locale, societatea civilă și actori din mediul privat.

ADR Sud – Muntenia se alătură acestei campanii de conștientizare având în vedere disponibilitatea  surselor de finanțare alocate zonei de sustenabilitate ce pot fi accesate prin Programul Regional Sud – Muntenia 2021-2027.

În mod concret, în implementarea Programului Regional Sud – Muntenia, operațiunile selectate vor valorifica la maxim contribuția fondurilor europene, ținând cont de principiile orizontale și de criteriile care să asigure neutralitatea climatică și imunizarea la schimbările climatice a investițiilor în infrastructura finanțată. Investițiile pentru dezvoltarea regională durabilă vor fi realizate prin 6 obiective strategice corespunzătoare celor 5 obiective de politică stabilite de Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027.

În dezvoltarea proiectelor, beneficiarii vor fi încurajați să folosească soluții bazate pe natură. Intervențiile inspirate, susținute sau copiate din natură vor fi integrate în planificarea spațiului, proiectarea urbană pentru a încuraja utilizarea mai eficientă și restabilirea ecosistemelor existente și/sau crearea de ecosisteme noi (de exemplu, reamenajarea terenurilor degradate). Vor fi încurajate utilizarea soluțiilor ecologice de izolare (ex. acoperișuri/pereți verzi, etc.), precum și de utilizare eficientă a resurselor.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud – Muntenia este Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud – Muntenia 2021-2027 și va gestiona peste 1,5 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Programul Regional Sud – Muntenia 2021-2027 este publicat pe site-ul Agenției, www.adrmuntenia.ro, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > Programul Regional Sud‐Muntenia 2021‐2027, link: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/823/PR-SM-2021-2027.rar.

Ambasada Sustenabilității este coordonatorul programului Coaliția România Sustenabilă, prima platformă apolitică colaborativă pentru dezvoltarea sustenabilă a României, recunoscută oficial de Guvernul României ca partener de dialog în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Anul trecut, ASR a efectuat un studiu de percepție „Cum își imaginează românii că arată un viitor sustenabil?”, document ce reprezintă un punct de plecare pentru inițiativele și programele de sustenabilitate ce pot fi dezvoltate pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de Organizația Națiunilor Unite prin Agenda 2030. România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre care au adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, ce promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Agenda 2030 cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) prin intermediul cărora se stabileşte o agendă de acţiune ambiţioasă pentru următorii 15 ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei precum și protejării planetei până în 2030.

Pe site-ul www.ziuasustenabilitatii.ro se găsesc o serie de soluții pe care orice actor din societate le poate implementa pentru a-și reduce amprenta de carbon și încetini astfel cronometrul climatic: consum responsabil de resurse (de la apă până la mâncare), tranziția la economie circulară, investiții în energie verde, dezvoltarea de lanțuri valorice verzi în mediul privat, creșterea procentului de achiziții publice verzi, prioritizarea și susținerea investițiilor în sectorul de cercetare dedicat soluțiilor bazate pe natură, creșterea procentului de credite verzi pentru susținerea tranziției la afaceri cu emisii scăzute de carbon etc. De asemenea, tot pe site-ul campaniei, există o secțiune dedicată argumentelor științifice ce confirmă urgența climatică, dar și o secțiune ce explică schimbările climatice pe înțelesul tuturor, dezvoltată în parteneriat cu rețeaua de cercetători de la InfoClima.

Alte știri ADR Muntenia