ADR Sud Muntenia

510 ani de la prima atestare documentară a județului Dâmbovița

Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, alături de Mirela Andreea Tache, directorul Direcției Economice și Daniela Camelia Traian, directorul Direcției Dezvoltare și Comunicare din cadrul instituției, au participat, la invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, la aniversarea a 510 ani de la prima atestare documentară a județului Dâmbovița. Pentru a marca acest moment istoric, în perioada 1-5 iunie 2022 s-au derulat „Zilele Județului Dâmbovița”.

Pe parcursul celor cinci zile, dâmbovițenii s-au putut bucura de o serie de concerte, evenimente artistice, culturale și sportive, târguri tradiționale și meșteșugărești.

Corneliu Ștefan, președintele C.J. Dâmbovița, a declarat în deschiderea seriei de evenimente: „Este, în primul rând, o acțiune de promovare a acestui județ. S-a scris istorie în Dâmbovița și în localitățile dâmbovițene, iar locuitorii acestui județ trebuie să fie mândri de locul în care trăiesc. Este un eveniment deosebit pentru dâmbovițeni, în cadrul căruia vom derula activități importante în mai multe localități. Este prima dată când organizăm astfel de manifestări în întreg județul. Este o acțiune de promovare a județului Dâmbovița, iar noi, dâmbovițenii, trebuie să ne mândrim cu toate locurile pe care le avem în județul nostru.”

Sala Cinematografului Independența din Târgoviște aproape că a fost neîncăpătoare, în timpul desfășurării „Galei de excelență a județului Dâmbovița”, eveniment în cadrul căruia au fost evidențiați și premiați oamenii care au contribuit la dezvoltarea acestor meleaguri sau care au făcut să se vorbească despre județul Dâmbovița la nivel internațional. În cadrul primei ediții a „Galei de excelență a județului Dâmbovița”, au fost acordate 28 de diplome de excelență, în semn de respect și apreciere pentru contribuția adusă în complexul proces de transformare și promovare a județului Dâmbovița. Totodată, au fost acordate diplome de excelență și câtorva instituții cu contribuții semnificative în dezvoltarea județului.

Liviu Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia, prezent la „Gala de excelență a județului Dâmbovița” a declarat: „Vreau să felicit conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, pentru organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Am participat cu deosebită plăcere la 'Gala de excelență a județului Dâmbovița' alături de oameni care și-au adus aportul la dezvoltarea județului. O parte din activitățile organizate în această perioadă sunt desfășurate în locații care au beneficiat de reabilitare și modernizare prin fonduri europene Regio. Amintesc, printre altele, Curtea Domnească din Târgoviște, ce a intrat într-un amplu proces de restaurare și conservare, banii pentru proiect fiind asigurați din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. De asemenea, modernizarea Parcului Central Pucioasa și nu în ultimul rând reabilitarea și modernizarea celei mai vizitate peșteri din Munții Bucegi, și anume Peștera Ialomiței, finanțată din POR 2007-2013. Reliefarea rezultatelor obținute în urma derulării proiectelor finanțate prin fonduri europene, în această perioadă de sărbătoare pentru județul dumneavoastră, reprezintă cel mai bun demers pentru a promova programele europene care sprijină dezvoltarea comunităților locale. Puterea exemplului este cea mai importantă pentru a demonstra necesitatea apartenenței noastre la această construcție, numită Uniunea Europeană.”

Scopul principal al seriei de evenimente a fost promovarea elementelor de identificare ale județului Dâmbovița – îndeosebi valori, tradiții și cultură – și popularizarea potențialului turistic, educațional și economic al locului. Nu în ultimul rând, este un bun prilej de a descoperi o parte importantă a istoriei românilor și a orașului Târgoviște, reședința județului și fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, fiind un simbol arhitectural reprezentativ pentru trecutul și evoluția statului român.

Un eveniment important al Zilelor Județului Dâmbovița, desfășurat sâmbătă, 4 iunie a.c., a fost redeschiderea Curții Domnești de la Târgoviște. După doi ani în care Curtea Domnească a fost supusă unui amplu proces de restaurare și consolidare, aceasta are acum, din nou, toate obiectivele deschise publicului, inclusiv atracția principală, simbolul municipiului Târgoviște: Turnul Chindiei. În cadrul festivităților, Mirela Andreea Tache, directorul Direcției Economice a ADR Sud Muntenia, a conferit în numele directorului general al ADR Sud Muntenia o diplomă de excelență președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în semn de respect și recunoștință pentru activitatea desfășurată în sprijinul dezvoltării județului Dâmbovița și a regiunii Sud - Muntenia cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile Regio.

„Cu aproximativ 96% rată de contractare a proiectelor depuse de către Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Dâmbovița, cu 27% din valoarea totală a POR 2014-2020, însemnând aproape 1,6 miliarde de lei, atrași în județ, dar și cu un sfert din banii care s-au cheltuit până în momentul de față din POR 2014-2020, putem spune în mod incontestabil că județul Dâmbovița este unul din motoarele dezvoltării regiunii Sud – Muntenia.”, a declarat Mirela Andreea Tache, directorul Direcției Economice a Agenției.

Organizatorii seriei de evenimente dedicate împlinirii a 510 ani de la prima atestare documentară a județului Dâmbovița au fost instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Dâmbovița: Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște.

Alte știri ADR Muntenia