ADR Sud Muntenia

Cea de-a șasea întâlnire a consorțiului ClusterFY

CLUSTERFY-4.jpg

În perioada 27-29 martie 2019, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADRSM), în calitate de partener, a participat la cel de-al VI-lea seminar interregional al proiectului ClusterFY, organizat la Salonic, regiunea Macedonia Centrală, Grecia. Alături de reprezentanții ADRSM a fost invitat să participe și un stakeholder din partea Consiliului Județean Giurgiu, membru al grupului de actori interesați de revizuirea politicilor pentru clustere.

Întâlnirea a fost organizată de partenerul din Grecia, Centrul pentru Cercetare și Tehnologie Hellas cu sediul în Salonic, Grecia și a cuprins trei secțiuni de vizite și discuții.

Prima secțiune a constat în vizite de studiu, cea dintâi fiind la clusterul ICT Technopolis Business Park, unde Comitetul de Coordonare al proiectului și stakeholderii invitați au fost întâmpinați de președintele organizației, Michalis Chavouzis, care a felicitat întreaga echipă ClusterFY și a asigurat de tot sprijinul în cazul unei viitoare colaborări.

Următoarele vizite de studiu au fost realizate la diferite instituții și centre de cercetare dezvoltare ce utilizează tehnologiile generice esențiale și anume: Laboratorul de testare pentru mobilitate inteligentă, Simulatorul pentru siguranța automobilelor și motocicletelor, Laboratorul de tehnologie chimică pentru bio-combustibili. A urmat, apoi, o vizită în centrul orașului Salonic la organizația neguvernamentală ce gestionează o platformă creativă virtuală destinată companiilor din industria alimentară și agricultură, scopul acestei platforme fiind de a sprijini internaționalizarea companiilor prezente pe platformă.

A doua secțiune a fost dedicată celui de-al VI-lea seminar interregional „Prezentarea și discutarea politicilor regionale, lecții învățate și studii de caz” la care au participat, reprezentanți ai autorităților naționale, mediul academic și mediul de afaceri din Grecia, eveniment ce a constituit un bun prilej de discuții atât despre rolul și politica clusterelor, cât și aspectele de management ale sistemului de cercetare-dezvoltare din regiunea Macedonia Centrală.

A treia secțiunea a fost alocată celei de-a VI-a întâlniri a Comitetului de coordonare, în cadrul căreia s-au discutat problemele de zi cu zi ale proiectului și anume: metodologia de realizare a planurilor de acțiune, rezultatele întâlnirii din Toledo și Ciudad Real, Spania, probleme de comunicare, precum și planificarea activităților viitoare din România.

Reamintim că proiectul ClusterFY abordează nevoile rețelelor de afaceri și a clusterelor care se integrează în lanțurile de valori inovatoare regionale și internaționale, care își sporesc capacitățile de inovare pentru comercializarea cunoștințelor, crearea de inovații radicale, implementarea soluțiilor perturbatoare prin exploatarea tehnologiile generice esențiale, în special în domeniile prioritare ale strategiilor de specializare inteligentă.

Mai multe detalii despre implementarea ClusterFY aflați de pe website-ul Agenției, secțiunea Proiecte– link: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-clusterfy/static/952, precum și pe site-ul proiectului–link: https://www.interregeurope.eu/clusterfy/.

Alte știri ADR Muntenia