ADR Sud Muntenia

Cea de-a treia întâlnire a stakeholderilor proiectului SENSES

antet-senses.jpg

În data de 22 noiembrie, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat la Pitești, în sediul Consiliului Județean Argeș, cea de-a treia întâlnire a actorilor interesați de îmbunătățirea politicilor privind economia socială, din cadrul proiectului SENSES. Cu această ocazie, a avut loc și un eveniment de Pitching, prin care s-a urmărit stabilirea de relații de colaborare între companiile CSR (care întreprind activități de responsabilitate socială) și întreprinderi sociale, de tip: schimb de experiență, instruire, mentorat sau bune practici.

La eveniment au participat Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, partener strategic asociat al proiectului, reprezentanți ai sectorului economiei sociale: asociații, fundații, întreprinderi sociale, unități protejate, membri ai administrației publice locale, precum și companii care desfășoară activități de responsabilitate socială corporatistă.

Întâlnirea a avut ca obiective prezentarea principalelor activități desfășurate de la începutul proiectului, cursul de instruire care urmează a fi organizat în Pitești, județul Argeș, în luna ianuarie 2018, precum și Planul de acțiune regional elaborat în cadrul proiectului. Acest plan ce urmează a fi implementat până la finalizarea proiectului este structurat pe trei acțiuni principale: crearea unei platforme on-line necesare pentru stimularea cooperării dintre antreprenorii sociali, companii tradiționale, finanțatori, ONG-uri, mediul academic și alți actori ai sectorului economiei sociale, instruirea antreprenorilor sociali, acțiuni de mentoring și coaching, precum și o campanie de conștientizare și promovare a economiei sociale on-line, prin intermediul website-ului Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia și al conturilor de social media.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, reprezentanții mediului de afaceri, prezenți la eveniment, și-au oferit disponibilitatea de a sprijini întreprinderile sociale prin acțiuni de tip: promovare, sponsorizare sau susținere, invitații la evenimente de business, pentru identificarea de noi parteneriate. În urma discuțiilor avute, antreprenorii sociali au subliniat faptul că principala formă de  susținere pe care publicul larg ar putea să le-o acorde, constă în achiziționarea produselor și a serviciilor oferite. De asemenea, au mai evidențiat faptul că e nevoie de o promovare intensă a acestor produse și servicii, precum și de măsuri de suport financiar și logistic, pentru dezvoltarea unor întreprinderi sociale sustenabile.

În luna ianuarie, în cadrul proiectului SENSES va fi organizat un curs de instruire de competențe antreprenoriale dedicat antreprenorilor sociali. După finalizarea cursului de instruire, antreprenorii vor fi invitați la un eveniment în cadrul căruia vor pune în practică cele studiate, iar un prim pas va fi prezentarea companiei. La eveniment vor fi invitate și companii tradiționale care vor acționa ca mentori, evaluându-le activitatea, furnizându-le idei de îmbunătățire a afacerii. Prin aceste activități se urmărește instruirea antreprenorilor sociali și stimularea creșterii competitivității acestora. Reamintim faptul că Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia implementează în calitate de partener proiectul SENSES, finanțat în cadrul primului apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea. Obiectivul principal al proiectului SENSES îl reprezintă crearea unei rețele transnaționale de întreprinderi sociale, întreprinderi responsabile social, investitori financiari în economia socială, factori de decizie, mediul academic, care însumează în total 600-800 de membri din regiunea Dunării. Rolul acestora este de a promova în comun un model inovator de întreprindere socială, precum și inovarea socială în dezvoltarea economică durabilă a regiunii Dunării.

Proiect cofinanțat prin fonduri ale Uniunii Europene (ERDF și IPA)
www.interreg-danube.eu/senses

Alte știri ADR Muntenia