ADR Sud Muntenia

Întâlnirea „Sector Group Chair Meeting” în cadrul Rețelei Enterprise Europe Network pentru prezentarea Proiectului Danube S3 Cluster

antet-danube-s3-cluster_0.jpg

În perioada 11 -12 decembrie 2018, un reprezentant ADR Sud Muntenia a participat, în calitate de coordonator al proiectului Danube S3 Cluster, la întâlnirea „Sector Group Chair Meeting”, organizată de către Agenția Executivă a IMM-urilor – Comisia Europeană, la Bruxelles.

Proiectul Danube S3 Cluster, coordonat de ADR Sud Muntenia, precum și rezultatele așteptate ale acestuia au fost prezentate în cadrul întâlnirii „Sector Group Chair Meeting”.

Evenimentul a reprezentat o bună ocazie pentru ADR Sud Muntenia, coordonator al proiectului Danube S3 Cluster, de a prezenta proiectul, de a găsi sinergii cu Enterprise Europe Network și strategiile regionale de specializare inteligentă și de a crea complementarități între cele două instrumente de finanțare (COSME și Programul Transnațional Dunărea).

Obiectivul principal al proiectului Danube S3 Cluster este de a stimula ecosistemul antreprenorial bazat pe inovare în zona Dunării, prin elaborarea politicilor de cluster în contextul RIS 3, precum și prin îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de management al inovării și promovarea cooperării transnaționale a clusterelor în industria agroalimentară.

Grupurile sectoriale joacă un rol important în furnizarea de parteneriate aprofundate, inovare și servicii de internaționalizare pentru unele dintre cele mai bune IMM-uri din Europa. Expertiza sectorială a acestora le situează într-o poziție unică pentru a oferi companiilor servicii care să reflecte cele mai bune activități de parteneriat ale rețelei, combinate cu cunoștințele lor de specialitate în sectoarele cheie ale actvității economice. Prin schimbul de experiență, membrii grupurilor sectoriale contribuie la crearea și dezvoltarea competențelor în cadrul rețelei.

Principalul obiectiv al acestui eveniment a fost informarea președinților grupurilor sectoriale cu noutățile din cadrul rețelei Enteprise Europe Network. Întâlnirea a acoperit subiecte importante precum implementarea viziunii rețelei, noile caracteristici de IT ale rețelei, viitoare oportunități de finanțare pentru IMM-uri de la Fondul European de Apărare. Au fost menționate, de asemenea, și chestiuni legate de serviciile de accelerare a afacerilor din cadrul SME-Instrument, acțiunile legate de achizițiile publice COSME, precum și noutăți despre inițiativa Scale-up a rețelei.

La acest eveniment au participat președinții celor 17 Grupuri Sectoriale de la nivelul rețelei Enterprise Europe Network, precum și reprezentanți ai EASME si DG GROW.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este membră a Rețelei Enterprise Europe Network, fiind coordonatorul proiectului PROSME, finanțat de Programul COSME. Obiectivul general al proiectului este asigurarea accesului la serviciile de dezvoltare a afacerilor prin cooperare transnațională de înaltă calitate, gratuită și ușor accesibilă oferită de Enterprise Europe Network.

Reamintim că perioada de implementare a proiectului Danube S3 Cluster este 1 iulie 2018 – 30 iunie 2021. Bugetul total al proiectului – 1,790,445.70 Euro, din care bugetul ADR Sud Muntenia este 194.170.40 Euro. Contribuția ADR SM în proiect este de 2% - 3,883.40 Euro. Consorțiul proiectului este format din 15 parteneri și 5 parteneri strategici asociați. Partenerii sunt: Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia – Lider de proiect, STEINBEIS – Germania, Pannon Business Association – Ungaria, Universitatea din Maribor – Slovenia, SC IPA SA – România, EKO-SUSTAV – managementul deșeurilor (EKO-SUSTAV Ltd) – Croația, Bioeconomy Cluster – Slovacia; IFKA Instituție de drept public non-profit pentru dezvoltarea industriei - Ungaria, Centru de Sprijin pentru IMM-uri – RUSE, Bulgaria, INMA București, România, ITC - Clusterul de Inovare Tehnologică Murska Sobota – Slovenia, Facultatea de Științe Tehnice – Serbia, Asociația de Dezvoltare NERDA – Bosnia și Herțegovina, Rețeaua de Transfer Tehnologic – Chișinău, Moldova, Institutul de Probleme de Piață și Cercetare Economică și Ecologică – Ucraina. Parteneri Strategici Asociați ai proiectului sunt Ministerul Economiei – România, Academia de Științe din Moldova, Fundația - GREENLINE Western Balkans Cluster - Bosnia și Herțegovina, Universitatea Tehnică din Ucraina -'Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute', Ucraina și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului  și Comerțului – Croația.

Alte știri ADR Muntenia