ADR Sud Muntenia

ADR Sud Muntenia, la seminarul organizat în Lyon de Agenția pentru Energie și Mediu din Regiunea Auvergne Rhone-Alpes, Franța, în cadrul proiectului SHREC

În perioada 8-9 iunie 2022, doi reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, împreună cu trei stakeholderi din partea Consiliului Județean Dâmbovița și a Consiliului Județean Prahova, au participat, în cadrul proiectului SHREC - „Utilizarea -energiilor regenerabile pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, la Seminarul și vizitele de studiu organizat în Lyon de Agenția pentru Energie și Mediu din Regiunea Auvergne Rhone-Alpes, Franța. Evenimentul a reunit partenerii proiectului SHREC, actori importanți din sectorul energetic, ai mediului de afaceri, ai autorităților publice locale și naționale, precum și ai mediului academic din țările partenere, și a cuprins atât vizite de studiu la diverse proiecte de eficiență energetică, cât și seminarii în cadrul cărora s-a discutat despre politicile privind tranziția energetică existente în regiunea Auvergne Rhone-Alpes.

Prima zi a debutat cu prezentările privind acțiunile întreprinse de municipalitatea Lyon în ceea ce privește tranziția energetică. Ulterior, partenerii au participat la un tur al sistemelor de încălzire regenerabile, unde au avut ocazia să vadă un sistem solar termic instalat într-o clădire rezidențială modernă, un sistem de încălzire geotermal instalat în Muzeul de Artă Plastică și un complex modern de clădiri publice.

A doua zi de fost destinată bunelor practici, unde partenerii au avut o vizita de studiu în localitatea Notre-Dame-de-l’Osier unde cetățenii au construit rețea de încălzire pe bază de lemne, care alimentează cu căldură și apă caldă o casă de bătrâni, o școală și 10 clădiri de locuințe sociale. A doua vizită a fost efectuată la „Préau des Colibris” - primul proiect solar termic din Franța instalat la un condominiu la inițiativa proprietarilor. Tot în cea de-a doua zi a avut loc un seminar în cadrul căruia au fost prezentate proiecte de eficiență energetică, strategiile regionale și naționale privind tranziția verde, companiile termale cetăţeneşti, prezentarea studiului juridic și financiar privind dezvoltarea proiectelor de încălzire a cetățenilor și discuții privind comunitățile energetice.

Proiectul SHREC este implementat de ADR Sud Muntenia în calitate de partener. Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți politicile regionale și naționale, cu scopul de a crește ponderea energiei obținute din surse regenerabile în mixul global de energie și de a încuraja și facilita producerea și utilizarea surselor regenerabile de către întreprinderi, comunități și gospodării care țintesc spre un viitor cu un consum de energie mai scăzut în emisii de carbon. Proiectul este implementat de către un consorțiu format din opt parteneri din Olanda, Slovacia, Lituania, România, Italia, Spania, Franța și Suedia, al cărui Coordonator este Universitatea de Științe Aplicate Hanze din Olanda. Mai multe detalii cu privire la proiect gasiți accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-shrec/static/1236.

Alte știri ADR Muntenia