ADR Sud Muntenia

ADR Sud Muntenia, la cea de a șasea întâlnire a partenerilor în cadrul proiectului SinCE-AFC

În perioada 11-12 mai 2022, doi reprezentanți ai ADR Sud Muntenia, împreună cu doi stakeholderi din cadrul Consiliului Județean Argeș și Consiliul Județean Ialomița, au participat, în cadrul proiectului SinCE-AFC - Consolidarea spiritului antreprenorial al IMM-urilor din lanțul agroalimentar în tranziția către economia circulară, la cea de a șasea întâlnire și la vizitele de studiu organizate de către partenerul din Ungaria, Consiliul Județean Hajdú-Bihar.

Evenimentul a reunit partenerii proiectului SinCE-AFC, actori importanți din cadrul economiei circulare și autorități publice locale din țările partenere și a cuprins vizite de studiu la diverse proiecte care au demonstrat importanța punerii în practică a principiilor economiei circulare.

În prima zi de eveniment a avut loc ședința comitetului de coordonare a proiectului, în cadrul căreia s-a discutat despre activitățile implementate de fiecare partener din proiect în regiunea de proveniență.

În a doua zi, consorțiul proiectului, împreună cu invitații la eveniment, au participat la cele două vizite de studiu organizate, având astfel oportunitatea de a afla mai multe informații despre bunele practici.

Prima bună practică a fost prezentată de către reprezentanții programului „Cseppetsem - Lakossági használt sütőolaj begyűjtés”, oferindu-se o perspectivă asupra programului „Not A Drop” (colecția de ulei/grăsimi/unt uzat) și despre modul în care a fost înființat și implementat în Debrecen.

În continuare, a avut loc a doua vizită de studiu, în județul Hajdú-Bihar, la BoldAgro Ltd (https://boldagro.hu/hu) care este o afacere de familie agroalimentară. Viziunea antreprenorilor se concentrează pe trei aspecte principale: furnizarea de alimente cultivate local, de o calitate mai bună și în cantități mai mari, folosind practici de creștere durabilă și livrare la scară locală, națională și internațională. Concentrându-se pe problemele economiei circulare, pe parcursul proceselor (proiectare, autorizare, implementare, exploatare, întreruperea activității) compania a depus eforturi pentru reducerea emisiilor la sursă și aplicarea resurselor naturale combinate cu tehnici digitale de ultimă generație.

Astfel, prin intermediul cooperării interregionale, partenerii din proiect au putut identifica, disemina și transfera procese și bune practici utilizate pentru elaborarea și implementarea politicilor referitoare la economia circulară.

Proiectul SinCE-AFC este implementat de ADR Sud Muntenia în calitate de partener, fiind finanțat în cadrul Programului Interreg Europe. Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătățirea politicilor în domeniul strategiilor regionale de inovare prin facilitarea mecanismelor orizontale care susțin și sporesc spiritul antreprenorial al IMM-urilor în sectorul agroalimentar prin exploatarea oportunităților de economie circulară.

Proiectul este implementat de către un consorțiu format din 8 parteneri, câte unul din Macedonia, Ungaria, Irlanda, Polonia, România, Bulgaria și doi din Italia, al cărui coordonator este Agenția pentru Dezvoltare Locală a Autorităților Locale din Estul Salonicului - Anatoliki S.A din Grecia. Mai multe detalii cu privire la proiect găsiți accesând: https://www.adrmuntenia.ro/proiectul-sinceafc/article/1202.

Alte știri ADR Muntenia