ADR Sud Muntenia - Paianjenii schimba regulile in industria adezivilor
Data ultimei actualizari : Vineri, 20 Octombrie 2017
Acum ne puteţi găsi si pe
Păianjenii schimbă regulile în industria adezivilor
Alexandru Mihai Glontaru și Ștefan Alexandru Iov, ambii din comuna Dridu, județul Ialomița au trecut în clasa a XI-a, fiind elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din Slobozia. Ar putea fi considerați doi tineri obișnuiți dacă aceștia n-ar fi ieșit în evidență cu o descoperire care ar putea revoluționa industria adezivilor. În perioada 2-7 iunie 2013, Alexandru Mihai, împreună cu colegul său, Ștefan Alexandru, au participat la Olimpiada Internațională INESPO, unul dintre cele mai importante târguri de știință pentru tinerii cercetători, ce a avut o participare de peste o sută de proiecte venite din 47 de state. În cadrul acestei competiții, cei doi au câștigat medalia de argint, depășind țări precum Statele Unite sau Coreea de Sud.

Un proiect demarat din... curiozitate

Proiectul prezentat la INESPO a fost demarat în urmă cu zece luni, am putea spune dintr-o întâmplare. „Colegul meu, Ștefan Alexandru, a descoperit un articol despre adezivul produs de paianjeni și a observat că nu există nimic asemănător în lume. Așa că am devenit curioși și am demarat acest proiect”, ne-a spus Alexandru Mihai. Curiozitatea și ambiția lor au fost atât de mari încât au ajuns câștigători.

Cercetări orientate pe adezivul produs de paianjeni

Proiectul celor doi tineri constă în rezultatele unei cercetări orientate pe adezivul produs de paianjenul comun european (Araneus Diadematus). Tot ce se știa despre acest material era doar că el are proprietatea de a-și schimba starea de agregare (trecere de la lichid la solid) în momentul aplicării unui șoc. „Cu timpul am reușit să demonstrăm această proprietate, ba chiar mai mult, de curând am separat adezivul de firul de pânză propriu-zis, lucru ce nu a mai fost făcut până acum. De asemenea, am proiectat o metodă de producere în masă a lipiciului, pentru care însă avem nevoie de aparatura pe care nu o putem accesa momentan”, ne-a declarat elevul Alexandru Mihai.

Pentru a justifica obiectul cercetării lor, cei doi au propus și câteva aplicații practice. Prima constă în faptul că, produs la scară largă, acesta ar fi primul adeziv ecologic obținut de om. O altă aplicație ar fi un nou sistem de decelerare a automobilelor, bazat pe acest adeziv, mai eficient decât sistemul ABS. De asemenea, au găsit și numeroase posibilități de utilizare a adezivului în domeniul construcțiilor sau al medicinei.

Părinții și profesorii, încântați de descoperire

Deși abia au terminat clasa a X-a, preocuparea lui Alexandru Mihai și a lui Ștefan Alexandru este una neobișnuită, fapt care împarte pe cei care îi cunosc în două categorii. Părinții și profesorii sunt încântați de realizările celor doi, însă sunt și câțiva care privesc cu scepticism preocupările lor. Întrucât posibilitățile materiale sunt reduse pentru o așa descoperire, cei doi sunt extrem de ambițioși și sunt convinși că vor reuși să ajungă acolo unde și-au propus astfel încât să revoluționeze lumea adezivilor. Momentan au nevoie de un laborator în care să poată efectua un test RMN care să-i ajute în evoluția proiectului.

Pentru viitor și-au propus să afle forțele limită la care poate fi supus acest material și să încerce simularea unei linii de producție în masă.

Sursa: Realitatea Ialomițeană

Nota: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.