ADR Sud Muntenia - Benturile de la Bordusani -escala- pasarilor rare
Data ultimei actualizari : Vineri, 20 Octombrie 2017
Acum ne puteţi găsi si pe
Benturile de la Bordusani -escala- pasarilor rare
O insulă formată între braţele Borcea şi Ostrov ale Dunării, în partea de est a judeţului Ialomiţa, este habitatul ideal pentru păsările de apă.

Aici, au fost identificate 20 de specii de păsări a căror conservare necesită protecţie specială avifaunistică, printre care cormoranul şi egreta mică, lopătarul şi ţigănuşul, specii care sunt pe cale de dispariţie la nivel mondial.

Pe lângă aceste specii rare, Benturile adăpostesc alte 33 de specii de păsări care necesită protecţie strictă, cum ar fi corcodelul mare, raţa cârâitoare sau chirighiţa cu obraz alb. Fiind situate pe traseul marelui drum de migraţie estic, teritoriile de la Benturi sunt vizitate în perioadele de pasaj, fiind locuri de hrănire şi odihnă pentru specii rare de păsări. În zonă, există arii cu valoare de patrimoniu natural, a căror frumuseţe este unică în Europa. Întâlnim aici situl de la Borduşani, cu salba de lacuri naturale Bentu Mic, Bentu Mic Cotoi şi Bentu Mare, care deţin floră şi faună deosebit de diversificată, dar şi situl arheologic Popina Borduşani, în care sunt conservate rămăşiţe ale culturii geto-dacice.

Descoperirile din Popină

Balta Ialomiţei nu înseamnă numai pescuit, ci şi istorie, aşa că nu uitaţi să vizitaţi şantierul arheologic Popina Borduşani, situat pe cea mai înaltă colină din zonă. Descoperirile arheologilor au scos la iveală vestigii istorice din secolul al VI-lea î.Hr. şi au permis, pentru prima dată în România, cercetarea unei părţi dintr-un astfel de sat preistoric. Datele arheologice au dezvăluit existenţa unui sat în care locuitorii au învăţat să folosească ingenios resursele existente. Începând cu anul 1986, aici au fost demarate ample acţiuni arheologice, care au scos la iveală o importantă comunitate pre şi protoistorică.

Locul în care s-a născut Mihai Viteazul

Dacă tot ajungeţi în zonă, nu ezitaţi să vizitaţi şi „Oraşul de Floci”. Situat la jumătatea distanţei între Bucureşti şi Constanţa, pe DN 2A, la intrarea în localitatea Giurgeni, fostul mare târg medieval este locul unde s-a născut Mihai Viteazul, în 1558. Oraşul a fost unul dintre cele mai înfloritoare târguri din Ţara Românească, timp de mai multe secole, dar a cunoscut şi perioade cumplite, când a fost ras de pe faţa pământului de oastea lui Ştefan cel Mare şi de hoardele de tătari. Prima atestare documentară a apărut într-un hrisov emis în anul 1431, de voievodul Ţării Româneşti, Dan al II-lea. Aici, funcţiona o vamă prin care treceau toate mărfurile negustorilor braşoveni şi ale celor din Muntenia, în drumul lor spre Dobrogea, stăpânită de Imperiul Otoman.

Perioadele înfloritoare ale Oraşului de Floci au fost întrerupte frecvent de conflictele militare dintre populaţia autohtonă şi armatele turceşti sau tătare. Repetatele jafuri şi pustiiri au creat instabilitate, iar locuitorii oraşului, altădată înfloritor, l-au părăsit treptat şi s-au stabilit în zone mai sigure. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oraşul a fost amintit doar în scrierile lui Alexandru Odobescu şi Nicolae Iorga.

Aflux de turişti

În secolul XX, din marele nod comercial nu a mai rămas la suprafaţă decât zidul unei biserici. Celelalte ruine au fost îngropate sub mormane de pământ. Abia în 1976, o echipă de specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie a întreprins săpături în vatra oraşului şi a scos la iveală un edificiu din cărămidă cu contraforturi, considerat depozit de mărfuri, o biserică, un atelier pentru prelucrarea oalelor, câteva cimitire, precum şi sute de obiecte specifice acelor vremuri: vase, podoabe şi unelte de pescuit. În octombrie 2009, au fost introduse în circuitul turistic Baza de Cercetare de la Oraşul de Floci şi parcul arheologic. Lunar, peste 300 de turişti trec pragul acestei baze arheologice.

Sursă: www.observatordeialomita.ro

Benturile de la Borduşani, „escala“ păsărilor rare
Nota: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.