ADR Sud Muntenia - Interviu cu directorul ADR Sud Muntenia
Data ultimei actualizari : Luni, 23 Octombrie 2017
Acum ne puteţi găsi si pe
Interviu cu directorul ADR Sud Muntenia

Dr ing. Liviu Musat, Director ADR Sud Muntenia

14 ANI DE DEZVOLTARE REGIONALĂ ÎN SUDUL ROMÂNIEI

 

...atât au trecut de când, timid, dar cu entuziasm, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a pornit la drum. Toţi eram convinşi că nu va fi un drum uşor, mai ales că acest concept, de dezvoltare regională, era ceva nou pentru România. Am pus de-a lungul timpului pasiune în activitatea noastră, am făcut sacrificii, de multe ori Agenţia nu a fost a doua noastră casă ci chiar prima, ne-am confruntat cu inerţia şi cu o serie de prejudecăţi… Dar,  toate acestea, nu pot nici măcar umbri realizările noastre!  Fie că a fost vorba de implementarea programelor în cele şapte judeţe, de realizarea documentelor programatice ale regiunii, de sprijinirea principalilor actori socio-economici din regiune, de fiecare dată am acţionat cu competenţă, cu pricepere, cu dăruire şi, foarte important, cu echidistanţă. Crucial este faptul că am renunţat la acel “patriotism local” şi că avem o perspectivă regională în tot ceea ce facem. 
De când ne-am început activitatea, din anul 1998, Agenţia a fost implicată în monitorizarea şi implementarea a peste 500 de proiecte care au avut o valoare totală de aproximativ 200 milioane de Euro. La multitudinea de probleme cu care ne confruntăm la nivelul celor şapte judeţe ale regiunii, poate că suma de 200 milioane de euro a fost  ca o picătură într-un pahar. Pe lângă impactul rezolvării unor probleme punctuale, unul dintre bunurile dobândite a fost şi încrederea în forţele proprii. De asemenea, proiectele realizate arată că atât beneficiarii fondurilor nerambursabile cât şi Agenţia au reuşit să producă o schimbare în bine în regiunea noastră.
  Regio este o mare oportunitate în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare nerambursabilă, în mod special pentru autorităţile locale.  Fondurile  sunt  utilizate pentru finanţarea unor proiecte cu impact major asupra dezvoltării locale fie că este vorba de dezvoltarea oraşelor,  reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport , a celei educaţionale şi de sănătate, sprijinirea mediului de afaceri  sau valorificarea potenţialului turistic şi a  patrimoniului cultural. 
Mizele majore ale acestei perioade sunt două: pe de o parte absorbţia efectivă a fondurilor din Regio, care trebuie să se intensifice până la incidenţa cu alocarea regională (aproximativ  630 de milioane de euro). Pe de altă parte, construcţia instituţională pentru perioada de programare 2014-2020 , dar şi actualizarea planului de dezvoltare regională şi întocmirea portofoliului de proiecte cu impact regional. Suntem convinşi că rezultatele pe care le vom obţine în cadrul Regio ne vor da dreptul “ nouă, regiunilor” să fim unii dintre actorii importanţi ai procesului decizional pentru următorul interval de programare.
Nu va fi uşor, însă Regiunea poate avea un viitor bun. Pentru a scoate la lumină potenţialul acestei regiuni, cooperarea este esenţială, fie că este vorba de cooperare între judeţe, între centru şi regiuni sau între comunităţile cu nevoi şi agenţia noastră în calitate de partener al acestor comunităţi.

Nota: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.